Girişimci Kafası

Yurt Dışında İş İmkanı Olan Meslekler

Yurtdışında yaşamak, yurtdışında okumak veya yurtdışında bir girişimci olmak herkesin hayalidir. Ancak yurtdışında yaşamak asla hayal olmamalıdır. Yeterli bilgi birikimine sahip olan, kariyer hedeflerini doğru planlamış ve emin adımlarla planlarına yürüyen herkes yurt dışında yaşayabilir ve kariyer sahibi olabilir. Yurtdışında yaşayarak yeni yerler keşfedip, farklı kültürden yeni insanlarla tanışabilirsiniz. Bu sayede onlardan öğrenecekleriniz ve dinleyeceklerinizle kendi bilgi birikimlerinizi de artırabilirsiniz. Bu sayede hedeflerinizi şekillendirebilir, belki hayalinizdeki işi kuracağınız kişi veya çalışacağınız firmayı da yurtdışında bulabilirsiniz.
Günümüz dünyasında sürekli olarak popülerleşen bazı meslek grupları var. Bunların bazıları dönemsel olarak bazıları da teknolojinin ilerlemesi ile dijitalleşen dünya sayesinde ortaya çıkıyorlar. Teknoloji sayesinde yeni doğan iş imkanlarını yakalamak için yeni girişimleri, yeni teknolojileri, büyük firmaların yaptığı iş birliklerini takip etmek gerekli. Global olarak popüler olan ve ihtiyaç duyulan mesleklerin her biri kariyer hedefinizle bire bir aynı olmayabilir. Kariyer planlaması yaparken, hedeflerinize giden yolda karşılaşacağınız zorlukları veya yaşayacağınız tecrübeleri araç olarak kullanmaya bakmalısınız. Örneğin çok başarılı bir dijital pazarlama ajansı kurmak istiyorsanız, dijital pazarlama alanında ufak işler veya stajlar yapmaktan kaçınmayın. Karşınıza çıkan her imkanı, sizi hedefinize götüren merdivenin bir basamağı olarak görün, o merdiveni atlayarak üst basamağa yetişmeye çalışmayın.

Sağlık Sektörü

Sağlık sektörü, dünyada hiçbir zaman sonu gelmeyecek ve ihtiyacın bitmeyeceği bir sektördür. Tıp doktorluğu, diş hekimliği gibi sağlık sektörünün meslek grupları çoğu dünya ülkesinde ihtiyaç duyulan meslek gruplarındandır. Örneğin bir fizyoterapist olmak istiyorsanız, yaşlı nüfusun veya fizyoterapistlere sık ihtiyaç duyulabilecek ülkeleri araştırabilirsiniz. Meslek gruplarının elde ettikleri gelirler bölgesel olarak değişmektedir ancak en düşük doktor maaşı yıllık dünya ortalaması $90.000 civarındadır.
Bilgisayar Mühendisliği/Yazılım Mühendisi
Yabancı dil bilmek kadar önemli bir hale gelmiş yazılım dilleri, günümüzde kullandığımız her ürün ve hizmetin aslında en temelinde yer alıyor. Dünya genelinde ve özellikle Amerika Birleşik Devletleri’nde popüler olan Google, Amazon, Apple gibi global firmaların ve hatta startupların yeni yeteneklerle birlikte çalışmak istediklerini unutmayın. Yazılımcı olmayı veya bilgisayar mühendisliği alanında kariyer planları yapmayı düşünüyorsanız ancak henüz karar veremediyseniz, her gün çıkan yeni teknolojileri, cep telefonunuzda her gün kullandığınız uygulamaları düşünün. Bu sektörün her geçen gün geliştiğini, güncellenen trendleri sık sık takip edin. Dünya genelinde yıllık ortalama yazılım mühendisi maaşı ise en düşük $60.000 civarındadır.

Hukuk

Sağlık ve teknoloji sektörü gibi, hukuk da gözde mesleklerden bir diğeri. Türkiye’de hukuk okuyan ve Türk vatandaşı olanlar başka ülkelerde avukatlık yapamazlar. Ancak yurtdışında oturum sahibi olduğunuz bir ülke varsa, örneğin Almanya vatandaşı iseniz, Avrupa Birliği’ne üye olan bütün ülkelerde avukatlık yapabilirsiniz. Amerika Birleşik Devletleri’nde ise, yasal olarak çalışma iznine sahipseniz avukatlık yapabilirsiniz. Bu durum aslında her ülke için geçerlidir, Türkiye’de de başka ülke vatandaşlarının oturum izinleri yoksa avukatlık yapamazlar. Ancak hukuk mezunu yurtdışında çalışabilir mi sorusunun cevabı evettir çünkü hukuk sadece avukatlık mesleğinden ibaret olan bir alan değildir. Hukuk mezunu yurt dışında, hem kişilere hem de firmalara hukuki danışmanlık verebilirsiniz. Yurt dışında en düşük ortalama hukuk danışmanı yıllık maaş $100.000 civarındadır.

Psikoloji

Psikoloji mezunu biri, gelişmiş ülkelerde çok rahatlıkla iş bulabilir çünkü psikoloji mesleği aslında her ülkede ihtiyaç duyulan bir meslektir. Avrupa ülkelerinde ve Amerika, Kanada gibi diğer ülkelerde rahatlıkla iş bulabilirsiniz. Psikoloji alanında yüksek lisans yapıp, kendi alanınızda da uzman olursanız iş bulmanız oldukça kolaylaşır veya yurt dışında da psikoloji yüksek lisansı yapabilirsiniz. Psikoloji mezunları yurtdışında kolaylıkla iş bulabilirler. Yurt dışında psikolog ortalama en düşük yıllık maaşı ise $70.000 civarındadır.

Havacılık

Ulaşım ve kargo sektörü her sektöre bağlantısı olan temel ihtiyaç duyulan sektörlerden bir tanesi. Havacılık eğitimine ve lisansına sahipseniz, dünyanın her yerinde lisansınıza uygun bir iş imkanına sahip olabilirsiniz. Pilot olmak veya yurt dışında pilot olmak herkesin isteyebileceği ve hayalini kurabileceği mesleklerdendir. Çin ve Kuzey Amerika’da bulunan havayolu şirketleri, en yüksek pilot maaşına sahip olan şirketlerdir. Ayrıca, yurtdışında pilotaj eğitimi almak da Türkiye’den daha kısa sürmekte ve aslında daha düşük maliyete de sahiptir. Yurt dışında en düşük ortalama pilot maaşı ise $120.000 civarındadır.
Nasıl Yurt Dışında İş Bulabilirim?

Mesleğinizi ve İşinizi Araştırın

Yurt dışında yaşamak, yurt dışında iş imkanlarını değerlendirmek istiyorsanız öncelikle faaliyet göstermek istediğiniz sektörde derin bir araştırma yapmalısınız. Yaşamak istediğiniz ülkeye karar vermediyseniz o ülkeyi de detaylıca araştırmanız gerekmektedir. Yaşadığınız alanı ve çevreyi tamamen değiştireceğiniz için, yaşayacağınız ülkenin sahip olduğu sosyal durum, ülke ekonomisi, ülkedeki sosyal haklar ve çalışma koşulları, maaş ortalamaları gibi konuları detaylı araştırmalısınız.  Mesleğinizin o ülkede gerekliliklerini kontrol edin. Gitmeden önce olası bir problemi görüp planınızın yönünü değiştirmek, gidip emek verip bir ülkeye yerleştikten sonra geri dönmenizden daha kolaydır.

Etkili CV Hazırlayın

CV’niz, sizinle görüşmeden önce hakkınızda bilgi edinecekleri ilk belgedir. Kariyer ve eğitim geçmişinizi, yeteneklerinizi doğru ve eksiksiz biçimde açıklayın. Önemli eğitimleriniz veya referanslarınız varsa bunları mutlaka ekleyin. Sade ve açıklayıcı bir CV hazırlayın, sahip olmadığınız veya bilmediğiniz şeyleri CV’nize eklemeyin. Bunlar daha sonra size sorulduğunda veya işe alındığınızda kesinlikle karşınıza çıkacak ve hakkınızda olumsuz bir izlenim oluşmasına sebep olacaktır.

Dil Eğitimi Alın

Yurt dışında çalışma planlarınızı yaparken dil eğitimini de mutlaka yapmanız gerekenler listenize alın. Çalışmak istediğiniz ülkenin dilini bilmeniz, size yurt dışında iş bulma konusundan büyük avantaj sağlayacaktır.
Uzman Olacağınız Alanı Belirleyin
Her meslek kolu kendi altında birçok uzmanlık alanına sahiptir. Siz de uzmanlaşmak, çalışmak istediğiniz alana karar verin. Bu alanda eğitimlere, sertifika programlarına da katılın ve uzmanlığınızı pekiştirin. Diğer insanlardan ayrışabilmeniz için, alanınızda bilgi sahibi olmanız size her zaman avantaj sağlayacaktır.

Nasıl Yurt Dışında İş Bulabilirim?

İş Başvuru Platformlarını Kullanın

Sosyal medya hesabınızda her gün vakit geçirir gibi, çalışmak istediğiniz ülkelerin iş başvuru sitelerini, kendi web sitelerini veya LinkedIn hesaplarını sık sık kontrol edin. Yurt dışında çalışmak istediğiniz ülkelerdeki veya şirketlerdeki iş ilanlarında size en uygun olanlara başvurun. LinkedIn üzerinden çalışmak istediğiniz firmanın diğer çalışanlarına da ulaşabilir, onlarla bağlantı kurabilirsiniz. Etkili bir CV ve kariyer geçmişine sahipseniz, istekliliğinizi göstererek şansınızı artırabilirsiniz. Glassdoor en yaygın global iş arama platformlarından biridir. Glassdoor üzerinden sık sık ilanları kontrol edebilir, başvurularınızı yapabilirsiniz. Ayrıca şirketlerin maaş ortalaması bilgilerine de ulaşabilirsiniz. Kullandığınız her platformda çalışmak istediğiniz alanda iş alarmı oluşturun, bu sayede ilanlardan ilk siz haberdar olup hızlıca başvurabilirsiniz.

 

Yorum yap:

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

[borgholm_core_section_title tagline="oh hello you" title="Award-winning creative agency." subtitle="Delivering high-quality projects for international clients. Ask us about digital, branding and storytelling." line_break_positions="1" disable_title_break_words="no" special_style_positions="2" title_tag="span" subtitle_margin_top="29px" enable_text_custom_styles="yes" text_color="#000000" _element_width="initial"]

GENERAL INQUIRIES
borgholm@qodeinteractive.com

SOCIAL MEDIA