Girişimci Kafası

Girişiminize İsim Seçerken Bilmeniz Gerekenler

Girişiminiz aslında sizin çocuğunuz gibi olacak. Nasıl çocuğunuza isim seçerken çok dikkatli davranıyorsanız, aynı özeni ve dikkati girişiminize isim seçerken de göstermelisiniz. Alelade koyulmuş bir isimle ne marka kimliği yaratabilirsiniz ne de istediğiniz başarıyı elde edebilirsiniz. Aynı zamanda işin hukuki boyutlarını da düşünmeniz gerekir. İşte tam da bu nedenlerden dolayı girişime doğru ismi vermek fikrinizi uygulamaktan kat kat daha zor olabilir. Gelecekteki markanızı yaratırken isim koyma aşamasında neler yapabileceğimize bir bakalım.

Okunabilir ve Akılda Kalan İsimler Seçin

İnsanlar okuyamadıkları isimleri akıllarında tutmazlar. Girişiminize isim verirken yaratıcı ve çarpıcı bir kelime ya da kelime grubu seçmek isteyebilirsiniz. Ama çarpıcı olacağım derken insanların “Hani bir şirket vardı adı neydi? Rererö mü?” gibi sorular sormasını engellemelisiniz. İnsanlar marka isminizi gördüklerinde bu ismi akıllarına kazımalı ve sonrasında zorlanmadan hatırlamalıdır. Son zamanlarda popülerlik kazanan yabancı isimler koyma uluslararası piyasayı hedefleyen girişimciler için doğru bir hamle olabilir. Genellikle ö, ü, ı, ğ gibi Türkçe harfler, marka isminde yer aldığında yabancı kitle için sorun oluşturmaktadır. İsim koyarken hem yerel hem de uluslararası alandaki piyasa koşullarını değerlendirin.

Çağa Ayak Uydurun

Bu madde tam olarak girişiminizin çocuğunuz olmasıyla ilgili. Nasıl çocuğunuza isim seçerken modern ama aynı zamanda ileride kullanabileceği bir isim seçiyorsunuz, markanız söz konusu olduğunda yine aynı şekilde düşünmelisiniz. Dijital çağda “Melahat” pek de doğru bir seçim olmayabilir. Ya da girişim açısından düşünürsek, eskide kalmış ve herkesin bildiği isimler. Girişiminizin modern ve son teknoloji yapısını yansıtmak adına buna uygun bir isim seçin.

Hukuki Durumları Düşünün

Girişiminize isim seçtikten sonra bu ismi tescilletmeniz gerekir. Fakat tescilletme sürecinde bazı sorunlarla karşılaşabilirsiniz. Örneğin, seçtiğiniz ismin sizinle aynı sektörde faaliyet gösteren başka bir şirkette olmaması gerekir. Ya da genel olarak kullanılan “manufacturing” gibi yabancı kelimelerin tescil edilmesinde sorunlar yaşanabilir. Bu nedenle seçtiğiniz isimlerin daha önce kullanılıp kullanılmadığını değerlendirmeniz gerekir.

Tüm Pazarlama Kanallarını Düşünün

Marka isminizi seçtikten sonra bu isimi internet sitenizde ve sosyal medya kanallarında kullanacağınızı unutmayın. Doğru planlanmamış isimler Türkçe karakterlerin kullanılmadığı sosyal medya kanallarında sorun yaratabilir. “Adil Işık” örneğinde olduğu gibi. Bu yüzden isim verme sürecini doğru bir şekilde planlayın. Tüm olası sosyal medya kanallarında kullanabileceğiniz isimleri belirleyin ve seçiminizi en çekici ve akılda kalıcı olandan yana yapın.

Markanızı Doğru Yansıtın

Girişiminize isim verirken markanızı doğru bir şekilde yansıtmaya özen gösterin. Müşteriler sizi ilk olarak marka isminizden tanıyacaklar. Bu nedenle müşterilerin dikkatini çeken ama çalıştığınız alan hakkında ipucu veren bir isim rekabetçi avantaj sağlayacaktır. Gelecekte yapmak istediklerinizi belirleyin ve amacını göz önünde bulundurarak kendinize en uygun ismi seçin.

 

Yorum yap:

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

[borgholm_core_section_title tagline="oh hello you" title="Award-winning creative agency." subtitle="Delivering high-quality projects for international clients. Ask us about digital, branding and storytelling." line_break_positions="1" disable_title_break_words="no" special_style_positions="2" title_tag="span" subtitle_margin_top="29px" enable_text_custom_styles="yes" text_color="#000000" _element_width="initial"]

GENERAL INQUIRIES
borgholm@qodeinteractive.com

SOCIAL MEDIA