Girişimcilik Nedir? Girişimci Kime Denir?
Girişimcilik nedir? Bu kavram, en genel ifadeyle kar amacı ile riski üstüne alan ve iş kuran kişinin yaptığı atılımdır. Girişimcilik son yıllarda her yer sıkça bahsedilen bir konudur. Teknolojinin gelişimi ile birlikte insanlar kafalarındaki projeleri hayata geçirmek için atılımlar yapmaya başladılar. Kurumsal şirketlerdeki çalışma şartlarının ağır olması ve daha fazla para kazanma düşüncesi genel olarak insanları yeni girişimler yapmaya itiyor.
Girişimci Kime Denir?
Girişimci, mal ve hizmet üretimi yapmak amacıyla üretim unsurlarını en kazançlı koşullar altında bir araya getiren kişiye denir. Risk alır ve iş projesini hayata geçirir. Girişimci olan kişi hem para kazanır ama aynı zamanda ekonomik bir değer üretir. Başka kişilere de istihdam sağlar. Yetenek, birikim ve cesaret özelliklerinin birleşimi girişimciyi meydana getirir.
Girişimcide Olması Gereken Nitelikler
Girişimcilik ve iş kurma konusunda kişi sağlam ama cesur adımlar atabilmelidir. Kendine güvendiği ve birikim sahibi olduğu konuda iş kurmalıdır. Girişimci; öngörü sahibi olabilmeli, gerektiğinde geri adım atıp yeniden başlayabilmeli ve yaptığı işin tüm sorumluluğunu üstlenebilmelidir. Bunun yanı sıra kuracağı işin sonuçlarını iyi bir biçimde değerlendirebilen, yaratıcı, iyimser ve sürekli yeni fikirler üreten biri olmalıdır. Genel olarak girişimci olan kişi başkalarını motive edebilmeli ve liderlik vasıflarına sahip olmalıdır. Başarı güdüsü ve tutkusu olan kişiler ideal birer girişimci olabilir. Ayrıca bu kişiler var olan fırsatları görebilmeli, işini çok sevmeli ve yeni fikirlere açık olmalıdır. Bu kişiler bağımsız çalışmaktan hoşlanır, kazanç alanlarını iyi tespit eder, toplumsal amaçlar için yatırım yapar, istihdam sağlar ve kendi yeteneklerine paralel iş kolları kurmak isterler. Girişimci ve girişimcilik örnekleri incelendiğinde bu özelliklerin olduğu gözlemlenebilir.
Markaların Girişimcilik Tanımları
Apple girişimciliği; eski kuralları çağdaş yeniliklerle yorumlayan ve aksiyona geçiren beceri olarak tanımlar. Microsoft; fayda ve prestij odaklı tüm eylemlerin kesiştiği nokta olarak ifade eder. Pfizer; bireyle yetinmeyen, siyaseti kamu yararı aksiyona yönlendiren beceri olarak tanımlar. İkea; fikir üreten sıra dışı yöntemleri takdis eden anlayış der. Google ise; geçmişi gelecekle birleştiren ve şimdiyi yaratan yetenek olarak ifade eder.
Sıkça Sorulan Sorular
Başarılı Bir Girişimci Olmanın Temel Noktası Nedir?
Öncelikle fikrinizi iyi belirlemelisiniz. Gireceğiniz sektörle alakalı pazar analizi gerçekleştirmelisiniz. Öncelikle bildiğiniz işi yapmalısınız. Kendinize ait olan sermayeyi maksimum nasıl iyi bir şekilde kullanırım sorusuna yanıt vermeniz gerekiyor. Bu sebeple sermayenizi iyi kullanın. Ne kadar hata yaparsanız yapın pes etmeyin. Aynı hatayı bir daha yapmamaya özen gösterin. Ve en önemlisi daima bir sonraki adımı düşünün.
Başarılı Girişimcilerin Ortak Özellikleri Nelerdir?
Başarılı bir girişimcide bulunması gereken özellikler;
Yaratıcılık, adanmışlık, kararlılık, esneklik, liderlik, tutku ve özgüven şeklinde sıralanabilir.Ayrıca “girişimcilerin taşıması gereken 21 kilit özelliğe buradan ulaşabilirsiniz.
Girişimim İçin İsim Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyim?
Sizlerde takdir edersiniz ki girişiminiz sizin çocuğunuz gibi olacak. Böyle düşündüğümüz de isim belirleme sürecinde çok özenli ve dikkatli olmamız gerektiği sürpriz bir durum olmayacaktır. Rastgele veya plansız koyulmuş bir isimle ne marka kimliği yaratabilirsiniz ne de istediğiniz başarıyı elde edebilirsiniz. Aynı zamanda bu işin hukuki bir boyutunun olduğunu da bilmemiz gerekir. Girişiminiz için isim belirlerken öncelik bu durumlara dikkat edebilirsiniz aynı zamanda bu konuda size daha yardımcı olabileceğini düşündüğümüz “Girişiminize İsim Seçerken Bilmeniz Gerekenler” adlı yazımıza buradan göz atabilirsiniz.
Genç Girişimcilerin Yapmaması Gereken Üç Şey Nedir?
Genç girişimcilerin yapmaması gereken ilk şey, hemen havlu atmak. Asla hemen pes etmeyin iç motivasyonunuzu daima koruyun. İkincisi yola tek başınıza çıkmayın, ortaklarınız olsun. Bu zorlu yolda destek alacağınız kişiler olsun. Son olarak, ekip kurmanın sadece kurumsal şirketlerin işi olduğunu düşünmeyin. Takımınız, sizin en önemli kaynağınız olacaktır. Aynı zamanda genç girişimcilerin öncelik vermesi gereken 5 konuya değindiğimiz içeriğe buradan ulaşabilirsiniz.
Herkes Girişimci Olabilir Mi?
Temel olarak kararlılığa, motivasyona ve iyi bir fikre sahip herkes girişimci olabilir!
Girişimcilik Kendi İşini Yapmak Mıdır?
Kendi emeğini ve sermayesini riske eden kişi girişimcidir lakin günümüzde bu tanım biraz daha anlam değiştirerek risk sermayedarları ve melek yatırımcı ekosistemi ile büyümeye çalışan ve belirsizlik ortamının yoğun olduğu oluşumlara girişim denmektedir. Yani simitçi girişimci değildir fakat “Simit Sarayı” girişimdir.
Yorum yap: