Girişimci Kafası

Başarılı Girişimlerin 5 Ortak Özelliği

Girişimcilik teoride oldukça kolay ve herkese uygun gibi görünür. Yeni işler yapmak, inovatif çözümler geliştirmek ve farklı olmak girişimcilikte başarılı olmak için yeterli olabilir. Fakat çok az girişim böyle nadir alanlarda faaliyet gösterir, olmayan bir hizmet/ürün sunar ve hedeflerine kolaylıkla ulaşır.

Genellikle girişimciler sundukları ürün/hizmetle mevcut bir çözüme alternatif yaratmaya çalışırlar. İnsanların hiç kullanmadığı bir hizmeti almalarını sağlama çabası kimi zaman başarılı olamaz. Ya da mevcutta kullandıkları ve memnun oldukları bir ürünü terk etmeleri, yeni ve farklı ürüne adapte olmaları zaman alabilir.

Birçok başarısız girişimde gördüğümüz doğru zamanda doğru yerde olmadıkları gerçeğidir. Başarısız olan bir girişim ve iş fikri yıllar donra değişen dünyada oldukça aranan ve kullanılan bir uygulamaya dönüşebiliyor. Burada başarı veya başarısızlık; girişimin zamanlaması, toplumun bu iş fikrine hazır olmaması ve çözümün yeteri kadar fark yaratamaması gibi birçok faktörden etkilenir.

Başarılı girişimler ise genellikle benzer ortak özelliklere sahiptirler. Onları başarıya götüren sadece iş fikrinin doğrulanmış olması, çözüm önerisinin benzersizliği veya müşteride yarattığı değer önerisinin etkisi değildir. Girişimciliği içselleştirmek, başarının tanımını doğru yapmak ve teoriden ziyade pratiğe hakim olmak başarılı girişimlerin ortak stratejik yönleridir.

Başarılı girişimlerin en çok gözlemlenen 5 ortak özelliğine bakacak olursak:

  1. Güçlü Ekip:

Başarılı tüm girişimlerin tamamının en güçlü yönü güçlü bir ekibe sahip olmalarıdır. Faaliyet gösterilen alan hakkında ne kadar fazla bilgiye hakim olunursa başarıya o kadar yaklaşılabilir.

Ekip üyelerinin seçiminde farklı yetkinlikler ve karakterlerin seçimi girişimin büyümesini ve hızlanmasını kolaylaştıracaktır. Farklı fikirler, tartışmalar ve çözüm önerileri girişimleri genelde en iyi ve doğru iş fikrine götürecektir. Aynı sesler ve düşüncelerin olduğu bir girişim yenilikçi ve farklı olmaktan uzaklaşır. Birbirinin aynı üyeler benzer sorunlar ve benzer çözümlerle sıradanlaşma ve enerjisini kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya kalır.

Teknik konularda uzman kişilerden oluşan bir girişim, ekiplerini satış ve pazarlama tecrübesi olan üyelerle güçlendirmelidir. Bu sayede iş fikrinin geliştirilmesinde ki güçlü yön, iş fikrinin yaygınlaştırılması ve tanıtılması ile desteklenir.

Çok tecrübeli üyelerden oluşan bir girişim, ekibe üniversiteden yeni mezun olmuş genç ve dinamik üyeler dahil etmelidir. Deneyimli üyelerin fikirleri gençler tarafından doğrulanır, eski ve yeninin sentezi ile tüm müşteri kitlesinin ihtiyaçlarının belirlenmesi sağlanabilir.

  1. Doğru Fikir:

Birçok başarılı girişimin ortak özelliklerinin başında çözmeyi düşündükleri sorunun büyüklüğü gelir. Başarılı girişimlerin ilk doğru tespiti, çözmeyi düşündükleri sorunun etkilediği insan sayısıdır. Sorunun belirlenmesinden sonra müşteri segmentinin analizi, doğru ihtiyaç tespiti ve çözüm planının mükemmelliği başarıya kolayca ulaşılmasını sağlar.

İş fikrinin doğrulanması bazen çok kolay gerçekleşmez. Başarılı girişimlerin diğer bir ortak yönü fikirlerine aşık olmamalarıdır. İş fikri değişime ve dönüşüme açık olmalı, gerektiğinde pivot edilebilmelidir. Pazar analizi, müşteri deneyimi ve rekabet iş fikrinin güncellenmesini gerektiriyorsa buna uyulmalıdır. Başarılı girişimler yaşayan organizasyonlardır. Değişime direnmek ve iş fikrinde baskılara rağmen stabil kalmak o girişimin ölmesine ve başarısız olmasına neden olur.

  1. Planlı Büyüme:

Birçok girişim hızlıca büyümeyi ve para kazanmayı temel odağına koyar. Başarılı girişimler ise organik büyümeyi ve planlı gelişimi hedefler.

Bir girişimin fikirden son kullanıcıya ulaşıncaya kadar tüm süreçlerini planlaması ve bu plana sadık kalarak büyümesi önemlidir. Başarısız girişimlerin en büyük hatası saman alevi gibi birden büyümeleri ve hızla batmalarıdır.

Başarılı girişimler kaynaklarını doğru yönetir, riskleri belirler fırsatları değerlendirir ve kontrollü şekilde ilerler. İhtiyaçlara cevap veremeyecek noktaya gelen girişimler hızlıca müşteri kaybeder ve kontrolsüz şekilde kayıplar başlar.

Başarılı girişimlerin ortak özellikleri; ideal kullanıcı sayısı, tedarik zinciri, teknolojik altyapı ve insan kaynağını verimli ve etkili kullanmalarıdır.

  1. Finansal Verimlilik:

Girişimler ihtiyaçları olan finansal kaynağa ulaşmakta genellikle zorlanırlar. Ülkemiz girişimcilik ekosisteminin yatırımcı yönü çok güçlü değildir. Birçok yatırım şirketi yatırım kararı verirken fikirden ziyade, fatura kesen girişimleri tercih etmektedir. Bu durum fikir veya mvp aşamasında olan girişimleri ihtiyaçları olan kaynağa ulaşmada zorlamaktadır.

İyi bir fikri olan, fakat uygulamaya geçirilmesi konusunda sermayeye ihtiyacı olan girişimler genellikle ellerindeki öz sermayeyi kullanırlar. Başarılı girişimler kendilerine ait olan finansal kaynağı nasıl en verimli şekilde kullanırım sorusuna yanıt arayarak harcarlar.

Girişiminizin ilerleme sürecine göre elinizdeki sermayeyi kontrollü şekilde kullanmanız gerekir. Girişiminizin başında elinizdeki tüm parayı harcamanız, değişen koşullar sonrası kaynak ihtiyacının oluşmasıyla sizi zor durumda bırakacaktır. Ya da iş fikrini mükemmelleştirmeden geliştirdiğiniz ürün için tüm kaynağınızı kullanmanız, ürünün ihtiyaçlara cevap vermemesi sonucu sizi başarısız olmuş bir girişim hikayesiyle baş başa bırakır.

Başarılı girişimler kaynaklarını doğru zamanda ve verimli kullanmayı başarırlar. Bu konuda genellikle profesyonel yardım alarak startup koçu veya girişim mentörü ile çalışırlar.

  1. Doğru Zamanda Exit:

Başarılı girişimlerin en önemli özelliklerinden bir diğeri doğru zamanda durmayı bilmeleridir. Başarılı veya başarısız bir girişimi doğru zamanda sonlandırmak çok önemlidir.

Başarısız olmaya yaklaşmış veya başarısız olacağı kesinleşmiş girişimlerde durumu kurtarmaya çalışmak daha büyük kayıplara yol açar. Bu nedenle zararın büyümesini engellemek, başarısızlığı olabildiğince erken öngörerek kabul etmek ve çıkış stratejisi geliştirilmesiyle mümkündür.

Başarılı girişimlerin birçoğu istedikleri hedeflere ulaşınca, doğru finansal değerleme noktasına eriştiklerinde girişimlerini satma, ortağa devretme veya birleşme gibi yöntemlerle çıkış yaparlar.

Ayrıca zarar eden bir girişimi en az kayıpla sonlandırmakta aslında önemli bir girişimcilik başarısı olarak kabul edilmelidir.

Kendilerine özgü nitelikleri ve yetkinlikleri ile fark yaratan, motivasyonu yüksek, yenilikçi ve yaratıcı çözümleri olan girişimlerin başarılı olması ve Türkiye girişimcilik ekosisteminin gelişmesi başarılı ortak özellikleri fazla girişimlerle mümkündür.

 

Yorum yap:

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

[borgholm_core_section_title tagline="oh hello you" title="Award-winning creative agency." subtitle="Delivering high-quality projects for international clients. Ask us about digital, branding and storytelling." line_break_positions="1" disable_title_break_words="no" special_style_positions="2" title_tag="span" subtitle_margin_top="29px" enable_text_custom_styles="yes" text_color="#000000" _element_width="initial"]

GENERAL INQUIRIES
borgholm@qodeinteractive.com

SOCIAL MEDIA