
Başarılı Girişimcilerin Ortak Özellikleri
- 4 DK
- 21-02-2023
- 0 yorum
- 73K
Başarılı Girişimcilerin Ortak Özellikleri

Girişimci kavramının tanımına ticari yönden bakıldığında "ekonomik mal veya hizmet üreterek, pazarlayan, üretim faktörlerini bir araya getiren, kar amacı ile hareket eden ve yapılan girişim sonrasındaki tüm riskleri göğüsleyen kişi" tanımı yapılıyor. İktisadi açıdan ise girişimci, "değerlerini arttırmak amacı ile kaynaklar bulan, bu kaynaklar hakkında öngörü sağlayan, iş planlamasını yapan ve insan kaynaklarını örgütleyerek bilgilerin işlenmesini gerçekleştiren, yenilikler getiren ve yeni bir düzen oluşturan kişi" olarak tanımlanıyor.
İyi bir girişimci, başarılı bir girişimci gibi özel tanımlar için net, belirleyici bir profil bulunmuyor. Her yaştan, cinsiyetten, ırktan ve gelir seviyesinden kişiler başaralı girişimler başlatabiliyor. Eğitim, deneyim, şans gibi faktörler girişimcilerin başarılarını doğrudan etkileyen kavramlar oluyor. Ancak genel anlamda başaralı girişimcilerin hayatlarına bakıldığında bazı özellikler daha baskın olarak karşımıza çıkıyor. Bu yazımızda, her girişim sahibinde bulunması gereken başarılı girişimci özelliklerini derledik.
Yaratıcılık
Yaratıcılık, yeni bir iş yapmada, ortaya yeni bir ürün çıkartmada ve yeni hizmetleri sunmada başarılı girişimcilerde olmazsa olmaz özelliklerin başında geliyor. Yaratıcılık, yeniliğin ve gelişmenin tetikleyici unsurudur. Kalıpların dışına çıkmak, var olandan farklısını ortaya koymak, sürekli sorgulamak ve araştırmak yaratıcılığın temel faktörleridir.
Adanmışlık
Adanmışlık, başarılı bir girişimcinin en temel özelliğidir. Bu adanmışlık güdüsü sayesinde girişimciler haftada 7 gün, günde 12 saat çalışırlar ve yaptıkları her işten de zevk alırlar. Başarılı olmanın yolu çok çalışmaktan, planlamadan ve fikir üretiminden geçiyor. Bu yola girebilmek için ise girişimcinin yaptığı işe kendini adaması gerekiyor.
Kararlılık
Başarıya ulaşmak için hissedilen en güçlü arzulardan biri kararlılıktır. Zor zamanlarda duyulan bu kararlılık duygusu istikrarı sürdürmede oldukça önemlidir. 9 kere başarısızlık ile karşılaşılsa bile girişimcinin 10. Kez tekrar denemesi kararlığını gösterecek ve eninde sonunda beklenen başarıyı sağlayacaktır.
Esneklik
Pazar ihtiyaçları sürekli olarak değişiyor. Başarılı girişimcilerin bu değişkenliğe ayak uydurması gerekiyor. Temel amaçlar ve hayali kurulan başarılar değiştirilmeden günün şartlarına ve hedef kitlenin değişen isteklerine sürekli cevap verilmeli ve başarılı girişimciler her gün kendini yenileyerek yollarına devam etmelidir. Bunun için de esnek düşünce, kıvrak zekâ ve kendini geliştirme gibi kavramlar başarılı girişimciler için olmazsa olmazlardandır.
Liderlik
İş için gerekli olan kuralları oluşturmak ve hedefleri belirlemek liderlerin birinci görevidir. Lider, tüm sistemin kurallara uygun şekilde çalışmasında etkilidir ve başarıya giden yoldaki yol göstericidir.
Tutku
Tutku, bir girişimcinin yola çıkmasındaki en önemli duygusudur. İşe başlanılması ve işin devam etmesi tutkuyla eşdeğer şekilde ilerler. Tutku, ayrıca girişimcilerin vizyonunu ve isteklerini karşı tarafa kabul ettirmesinde, kendini geliştirmesinde ve başarıya ulaşmasında oldukça önemlidir. Tutkuları zayıf olan girişimcilerin başarması oldukça güçtür.
Özgüven
Başarıya giden yolda herkes tek başınadır. Bu yüzden de kişilerin kendine güven duyması, her işin altından kalkabileceğine inanması ve akıllıca cesaret örnekleri göstermesi tamamen özgüven duygusu ile alakalıdır.